torstai 8. joulukuuta 2011

15-vuotias sarjaraiskaajamaahanmuuttaja Lahdessa [1999]

Lokakuusta 1998 toukokuuhun 1999 Lahdessa vaani naisia 15-vuotias ulkomaalaissyntyinen poika. Hän ehti puolen vuoden aikana tehdä ainakin 14 raiskausta, sillä sen verran niitä oli syytekirjelmään kertynyt. 6 yritystä, 7 raiskausta ja yksi pakottaminen seksuaalisen tekoon. 

Omien sanojensa mukaan tekijä sai yllykkeen tekoihin kotonaan katsomistaan väkivaltaisista pornofilmeistä. Katselusession jälkeen poika lähti öiseen Lahteen etsimään satunnaisesti valittuja uhrejaan. Osan teoista ja teon yrityksistä poika suoritti ulkona, uhrin asunnon porraskäytävässä tai kellaritiloissa. Joissakin tapauksissa hän pääsi veitsellä uhkaamalla sisälle uhrien asuntoihin, jossa suoritti nämä oikeuden törkeiksi katsomat raiskaukset. Uhreille ei kuitenkaan aiheutettu fyysisiä vammoja. 

Lahden käräjäoikeus tuomitsi perjantaina 29.10.1999 tuolloin jo 16-vuotiaan pojan neljäksi vuodeksi vankeuteen mm. useista törkeistä raiskauksista. Oikeuden mukaan tuomitun yksittäisiin tekoihin liittyi suunnitelmallisuutta, jotka osoittivat tekijän vaarallisuutta. Hän oli tapahtumien aikaan täydessä ymmärryksessä. Rangaistusta vähensi kuitenkin se, että nuorukainen oli teot tehdessään vasta viidentoista, kypsymätön ja identiteetiltään selkiytymätön henkilö. 

Nuorukainen tuomittiin myös korvaamaan asianomistajille kivusta ja särystä yhteensä 84000 markkaa sekä henkisestä kärsimyksestä yhteensä 335000 markkaa. Yksittäiselle uhrille henkisestä kärsimyksestä maksettava korvaus vaihtelee siten 10000-40000 markkaan. 

”Luulisin, että tässä tapauksessa ei ole ollut kyse seksuaalisesta himosta, vaan naisen alistamisesta ja vallankäytöstä. Teoillaan poika suorastaan huusi apua hätäänsä”, sanoi jutusta Musta Ruusu – yhdistyksen aluekoordinaattori Marketta Suontakanen-Kamaja

Nuorin uhreista oli 20-vuotias ja vanhin 65-vuotias. 

Alibi, Helsingin Sanomat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti